Second Year | First Semester Project

HYPERDROME

The Hyperdrome was created as a response to a fictional, but potentially realistic, pressure dealing with the city of Chicago having been taken over by a large technological boom which has left its citizens with an abundance of free time. With a suddenly sedentary population, concerns about health arose and prompted the creation of a space where people would desire to be active. The Hyperdrome delivers by focusing its design towards creating opportunities to implement various activities, some completely alien to Illinois, and encouraging citizens to move.

Roof View

The design of the Hyperdrome derives inspiration from a sports colosseum and chooses to take that concept and flip it on its head. This makes the center area a place for guests to first be introduced to the facility and have the surrounding spaces be taken up by the various activities. Using three geometries - the square, the circle, and converging lines which meet in the center - this design allows for guests to be able to see all the activity surrounding them by simply standing in the center and spinning in place.

Zoomed Section Perspective

The center then becomes the origin of modular spaces which increase in height as they expand outward. These changes in height take into account the visibility of viewers from the center of the space, as well as incorporating an increase in difficulty for extreme sports such as snowboarding or skiing. The platforms also act as ramps to allow for guests to quickly gain access to certain areas such as the elevated, round track.

The Hyperdrome creates an experience where citizens with all levels of activity can be welcomed, encouraged, and active, wherever they may wander.